< tilbage 28-10-2011 - 13:57

Artikel - gigt hos gamle katte

Mange katteejere oplever at deres ældre kat har ændret adfærd. Den vil ikke hoppe op eller hopper ikke så højt som da den var yngre.

Mange katteejere oplever at deres ældre kat har ændret adfærd. Den vil ikke hoppe op eller hopper ikke så højt som da den var yngre. Måske sover den bare mere. Dette bliver accepteret af de fleste ejere som værende et alderdomstegn. Men det kunne ikke være mere forkert. En kat skal ikke begynde at sove mere, hoppe mindre eller på anden måde ”virke gammel” bare fordi den er det. Det betyder ofte, at der er noget galt med katten. En af årsagerne til sådanne ændringer i adfærden kan være, at katten lider af slidgigt.

 

Slidgigt er en sygdom, hvor brusken i leddene nedbrydes, og der sker en ændring af knoglerne omkring leddene. Samtidig er der en altid tilstedeværende irritation (inflammation) i og omkring leddet. Sygdommen gør derfor bevægelse smertevoldende, og for at undgå smerte vil katten bevæge sig mindre.

 

De hyppigste symptomer på slidgigt er:

 

  • Katten sover mere
  • Katten hopper nødigt eller kan ikke hoppe så højt som den har kunnet
  • Katten halter
  • Katten soignerer sig ikke så meget, hvilket fx kan ses som fedtet eller skællende pels
  • Katten vægrer sig mod at blive kælet

 

Diagnosen slidgigt kan være vanskelig at stille, da mange gigtplagede katte ikke viser smerte. Dyrlægen vil vurdere katten på baggrund af dens historie, en klinisk undersøgelse, evt. røntgenbilleder og/eller en periode med smertestillende medicin.

 

Hvis dyrlægen stiller diagnosen slidgigt, vil det betyde livslang behandling af katten. Men det er ikke sikkert at den behøver at være på smertestillende medicin resten af livet. Mange ældre katte kan blive som unge igen, blot ved at give dem et særligt foder eller kosttilskud, hvilket i de fleste katteejeres øjne er mere tiltalende end medicin. Der findes en række produkter beregnet til katte med gigt. Fælles for dem er, at de hæmmer nedbrydningen af brusken og/eller inflammationsprocessen. Dvs. at de bremser selve sygdommen og begrænser genen af den skade der allerede er sket.

 

Ring og få en tid til en undersøgelse af din kat. Så kan dyrlægen vurdere, hvorvidt den kan have gigt og vil have godt af et særligt foder eller anden behandling.

 

 

< Tilbage