Borrelia vaccination

Beskyt din hund mod BorreliaHvad er borreliose?
Borreliose er en bakteriel infektion som overføres af skovflåten (Ixodes ricinus). Borreliose forårsages af bakterier der ligner proptrækkere. I fagsproget kaldes disse bakterier Borrelia burgdorferi. Symptomer på borreliose begynder først længe efter, at flåten har suget blod – der går
mindst 4-6 uger og nogle gange endnu længere.

Hvornår og hvor er risikoen for infektion?
Smitterisikoen kan findes overalt hvor skovflåten er. I nogle områder er bakterien meget udbredt
i flåterne – i Norden er det op til 20 % af flåterne som bærer borrelia-bakterien. Flåterne findes
især i skov- og markområder, men også områder tættere ved byerne kan huse skovflåten.

Overførsel af borrelia
Når en smittet flåt begynder at suge blod, vandrer borrelia-bakterien til flåtens spytkirtler og bliver via flåtens spyt overført til dyret. Jo længere tid, flåten sidder fasthæftet, jo større er risikoen for overførsel af borrelia-bakterien. Hunde der naturligt har været inficeret med borrelia har ingen livslang beskyttelse mod en ny infektion. Hunden kan til enhver tid smittes igen og igen. Antibiotikabehandling af syge hunde er muligt og kan også afhjælpe hundens symptomer. Dog kan hunde bære bakterien i årevis, og sygdommen kan blusse op, trods forudgående behandling.

Borreliose
Borreliose er en besværlig sygdom, fordi den ikke altid giver et entydigt symptombillede og desuden er sygdommen svær at diagnosticere. Der findes ingen test der præcis kan sige at symptomerne hos hunden skyldes borrelia. Det kræver ofte flere sammenlignende blodprøver og oftest igangsættes behandling ved mistanke.

Akut/kronisk sygdom
I den akutte fase kan ses symptomer som træthed, tab af appetit og feber. Ofte vil der være halthed
og betændelse i et eller flere led. Der er stor forskel på, hvor slemt hunde bliver angrebet, og nogle hunde vil vise meget få eller ingen tegn på sygdom, selvom de er smittet. Efter det akutte forløb kan andre af hundens organer angribes. Borreliose kan forårsage kroniske problemer i led, hjerte, lever og nyrer, og nervesystemet.

Behandling
Behandling af sygdommen er mulig. Den består af en langvarig antibiotikakur, og en del hunde vil – trods behandling – være bærere af borrelia i årevis.

Vaccination for at forebygge borrelia
Der findes en vaccine mod borrelia. Det er dog ikke én vaccine, vi tilbyder her på klinikken. Vaccinen beskytter kun mod borrelia, og der findes andre flåtbårne sygdomme.

Forebyggelse er stadig vigtigst
Derfor er det en god idé at bruge midler til beskyttelse mod flåtangreb. Flåter kan være bærere af andre flåtoverførte sygdomme og vaccinen beskytter kun mod borrelia. De fleste midler der er tilgængelige på markedet beskytter også mod lopper.